Najtrwalsze blaty kuchenne
Blat kuchenny to intensywnie użytkowana powierzchnia robocza, narażona na wiele niekorzystnych oddziaływań środowiskowych. Solidny blat kuchenny musi być trwały i odporny nie tylko na wysokie temperatury, ale także środki chemiczne. Możliwości wyboru jest wiele, począwszy od blatów laminowanych i kompozytowych, aż po blaty z konglomeratu czy nawet z drewna. Nic nie może się jednak równać trwałości i ponadczasowej elegancji blatów kamiennych.
Blat kuchenny z granitu. Czy warto?
Najczęściej wybieranym kamieniem naturalnym na blaty kuchenne jest granit. Nic w tym dziwnego, ponieważ materiał ten uchodzi za najtrwalszy. Odpowiedź na pytanie czy warto inwestować w blaty kuchenne z granitu jest oczywista. Blaty kuchenne z granitu są wyjątkowo wytrzymałe i odporne na działanie czynników zewnętrznych. Nie ulegają uszkodzeniom mechanicznym i zarysowaniom, a dzięki niskiej porowatości nie będą nasiąkać wodą. Blaty granitowe są odporne na wysokie temperatury i bardzo trudno je zaplamić, dlatego nie ulegają odbarwieniom, a ich pielęgnacja nie jest skomplikowana. Na blacie granitowym bez strachu można postawić gorące naczynie i nie trzeba się martwić, jeżeli wyleje się na nie ocet lub sok z cytryny.
Krojenie bezpośrednio na blacie bez użycia deski również nie wpłynie negatywnie na jego parametry fizyczno-mechaniczne. Powierzchnia granitu jest niepalna i trudnościeralna, nie poddaje się także szkodliwemu oddziaływaniu promieniowaniu UV. Warto również zaznaczyć, że blaty kuchenne z granitu są wysoce higieniczne i nie istnieje ryzyko, że grzyby lub bakterie znajdą na nich podatny grunt do rozwoju. Wadą blatów granitowych może być natomiast ich cena, ale można temu zaradzić wybierając tańszy granit. Zawsze jednak stosunek ceny do jakości wydaje się optymalny.
Blaty kuchenne z marmuru. Wady i zalety
Blaty kuchenne z marmuru to rozwiązanie równie chętnie stosowane przez inwestorów. Wybierane są przez osoby, dla których walory estetyczne są najważniejsze – nawet kosztem pewnych ograniczeń w funkcjonalności. Marmury są oferowane w szerokiej gamie kolorów i struktur, dlatego blaty marmurowe sprawdzą się w każdej kuchennej aranżacji. Inwestorzy cenią sobie fakt, że blaty z marmuru mają też często cieplejszą kolorystykę. Trzeba jednak pamiętać, że marmur w porównaniu do granitu jest bardziej nasiąkliwy i może łatwiej ulegać zaplamieniu, przykładowo w wyniku kontaktu z tłuszczami. Marmury nie są też odporne na działanie kwasów i mogą w ich wyniku zostać zmatowione. Większości z tych problemów można zapobiegać, stosując odpowiednią pielęgnację. Blat marmurowy musi być regularnie impregnowany. Trzeba też pamiętać, że marmury są mniej twarde niż granity, co powoduje, że ich ścieralność i podatność na zarysowania jest większa.