Jakie blaty kuchenne są najtrwalsze?

Jesteś tu: » » Jakie blaty kuchenne są najtrwalsze?

Blaty kuchenne muszą być trwałe i odporne na różnorodne warunki, jakie panują w kuchni. Oto prezentacja kilku najważniejszych rodzajów blatów kuchennych, które różnią się podstawowymi właściwościami, takimi jak trwałość, odporność, wytrzymałość itd.

Główne rodzaje blatów kuchennych

  • Blaty kamienne, szczególnie wykonane z granitu, to prawdziwy lider pod względem trwałości i wytrzymałości. Trudno je trwale zaplamić, zarysować. Bez obaw można stawiać na nich gorące garnki, nie trzeba zbytnio się przejmować, gdy upadnie szklanka lub kubek. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne i nie wymagają szczególnych zabiegów konserwacyjnych.
  • Blaty kompozytowe tworzone są z mieszanki naturalnych minerałów połączonych z żywicami syntetycznymi oraz pigmentami. Wykonane z nich blaty cechują się trwałością porównywalną z granitem. Można je również dowolnie formować, dlatego blat może zostać wykonany z tego samego materiału co zlewozmywak. Zarówno matowe, jak i błyszczące blaty kompozytowe są łatwe w utrzymaniu czystości.
  • Szklane blaty są trwałe, ale gorące temperatury, jakie często występują w kuchni, jest w stanie znieść wyłącznie szkło hartowane. Wykonywane są wyłącznie na specjalne zamówienie. Mogą być przezroczyste lub matowe. Są nieco mniej odporne na zarysowania i urazy mechaniczne w porównaniu z blatami granitowymi.
  • Blaty z konglomeratów (kamieni syntetycznych) są mniej trwałe w porównaniu z wersją granitową czy kompozytową. Powstają ze zmielonego marmuru lub granitu sklejonego żywicą poliestrową. Są odporne na wilgoć, wysokie temperatury i środki chemiczne. Niestety dość łatwo je zarysować i uszkodzić mechanicznie.
  • Blaty metalowe różnią się trwałością z zależności od zastosowanego metalu. Najtrwalsze są modele wykonane z aluminium lub stali kwasoodpornej (odporna na korozję). Stal niższej jakości będzie mniej wytrzymała, łatwa do uszkodzenia i trudniejsza w czyszczeniu. Po pewnym czasie może się odbarwiać i rdzewieć. Zaletą tego rozwiązania jest przede wszystkim higieniczność, ponieważ na metalu nie gromadzą się drobnoustroje.
  • Blaty drewniane z całą pewnością są estetyczne, jednak wykazują niską odporność na wysokie temperatury, wilgoć czy zarysowania. Decydując się na takie rozwiązanie, należy zwrócić uwagę na gatunek drewna, z jakiego zostały wykonane. Jako kuchenny blat najlepiej sprawdzi się merbau, tek, iroko albo krajowy dąb. Drewniane blaty muszą być odpowiednio zaimpregnowane.
  • Blaty laminowane są najtańsze, ale niezbyt trwałe i podatne na uszkodzenia. Są jednak odporne na zaplamienia, wysoką temperaturę, detergenty domowe i ścieranie. Niestety łatwo je zarysować, a po pewnym czasie mogą się wybrzuszać i odkształcać.